Waarom liegt mijn kind?

liegen

Voor de meesten van ons is eerlijk zijn een heel belangrijke waarde. We willen graag dat ons kind de waarheid zegt en we maken er een regel bij. Je mag niet liegen. Toch zullen alle kinderen op een gegeven moment ontdekken dat je de waarheid kunt verdraaien.

Als kinderen klein zijn en ontdekken dat je iets kunt zeggen wat niet waar is, is dat heel leuk om uit te proberen. Je kunt enorm met peuters en kleuters lachen om het zeggen van gekke dingen. Soms komt er nog een verontwaardigd “Maar dan kan helemaal niet!”

Kleuters en kinderen die iets ouder zijn gaan liegen gebruiken. Zo kan je zeggen dat je iets niet gedaan hebt, om geen problemen te krijgen. Of juist om nog iets meer te krijgen. Ik kan me nog goed herinneren hoe wij in de zomer door de buurt langs alle moeders gingen. We vroegen om een ijsje en zeiden dat we nog nergens iets hadden gekregen. Vijf ijsjes later hadden we geen zin meer in het avondeten. Raar hé?

Meestal heeft liegen een logische reden die we eigenlijk wel begrijpen. Het ontkomen van een uitbrander of het krijgen van iets leuks. En zeg nou eens eerlijk, ik doe het ook en jij?

Wanneer heb je iemand gezegd dat de nieuwe kleren heel leuk zijn? Of wanneer heb je gezegd dat je niet kon voor een afspraak, terwijl je moe was en dat niet wilde zeggen?

Als kinderen groter worden komt er soms nog een vorm van liegen bij. Het liegen uit protest. Je ben het niet eens met je ouders en doet iets toch. Toch extra op je mobiel, omdat je anders buiten de klas valt. Toch dat chocolaatje uit de pot halen, omdat je het onzin vindt dat je er maar 1 mag.

Dit laatste liegen zie je vooral als er veel regels zijn, waar een tiener zich aan moet houden.

Soms is liegen dan een roep om meer verantwoordelijkheid en gehoord willen worden.

Hoe kun je nu omgaan met liegen bij kinderen?

  1. Wees een voorbeeld voor je kind. Dus wees eerlijk en als je dat niet bent geweest, geef het dan ook toe en maak het goed.
  2. Ga niet in discussie over liegen. Als je het zeker weet dat een kind gelogen heeft, benoem dan wat je kind gedaan heeft en geef een kans om het goed te maken.
  3. Blijf rustig als je achter een leugen komt. Een hele boze ouder is voor een kind een reden om een volgende keer zeker niets te zeggen.
  4. Gun je kind een andere mening. Een kind dat kan zeggen dat het ergens niet mee eens is, zal minder snel liegen.

Liegen kan ook een teken zijn dat er meer aan de hand is met een kind. Als je hierover twijfelt, vraag dan om hulp. In mijn praktijk kunnen we op onderzoek naar de behoeftes achter gedrag. Ik help jullie graag. Als je mij wilt leren kennen , maak dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek via dieneke@kindercoachingdieneke.nl