Even wordt ik schuin aangekeken.

‘O nee, ze doet het weer’.

Mijn dochter vroeg me of ik wist waar haar waterschoenen lagen en ik zei bij de w.

Redelijk vaste reactie zoals je ziet aan de opmerking van mijn dochter.

 

Iedereen heeft vaste gewoontes. Je reageert zoals jouw moeder vroeger deed of gewoon omdat het een reactie is die altijd heeft gewerkt. In dit geval weet ik dat 99 van de 100 spullen vlot gevonden worden en ik vind het belangrijk dat mijn kinderen zelf nadenken waar iets gebleven is en leren om dingen op een vaste plek te leggen.

Dit heb ik weer van mijn moeder geleerd en zij vast van de hare. Ook in de verdere opvoeding hebben we gewoontes. Nu is dit natuurlijk een praktisch voorbeeld, maar ook op het gebied van omgaan met emoties hebben we veel gewoontes.

Hoe ga je bijvoorbeeld om met verdriet of een gevoel van onrecht. Als er iets gebeurt is op je werk en je praat erover tijdens het eten, hoe doe je dat dan? Laat jij je emoties zien of verstop jij ze. Praat jij om te vertellen hoe jij het ziet of heb je het ook over wat de andere ergens van zou kunnen vinden.

Denk eens aan een situatie waarin je een fout hebt gemaakt. Hoe ga je daarmee om? Durf je een fout toe te geven en hoe praat je erover. Maak je het heel groot of ben je iemand die excuses maakt en een oplossing zoekt.

Kinderen voelen feilloos aan hoe jij in elkaar zit en ze nemen dit mee. Wist jij dat wat je ziet, veel krachtiger is dan wat je hoort? Iedereen weet dat als je elke dag zegt dat je kinderen niet op de tafel mogen zitten en je komt een keertje moe binnen en laat je 3 seconden op diezelfde tafel zakken je kind er waarschijnlijk binnen twee tellen gezellig bij zit. Dat is gewoon hoe het gaat.

Het zijn kleine dingen waarmee jij je kind een duwtje in de goede richting kan geven als het gaat over het omgaan met emoties. Ten eerste is het goed dat emoties er allemaal mogen zijn. Ieder gevoel heeft een belangrijke taak. Ze zetten je in beweging. Het is dan ook een goede gewoonte om met je kinderen te praten over wat ze voelen. Een volgende gewoonte zou kunnen zijn om te kijken wat je kind nodig heeft.

Bij het ontdekken wat je nodig hebt bij een gevoel hebben we ervaring nodig en zitten gedachtes nog wel eens in de weg. Het is een beetje hetzelfde als bij vermoeidheid. Een kind kan enorm vechten tegen slaap en wij snappen best dat laat opblijven leuk is, maar weten dat het de volgende dag chagrijnig zal zijn als het nu niet naar bed gaat. Zover vooruitkijken doet je kind niet en waar jij een afweging maakt met alles wat je weet, zal je kind kiezen voor wat het nu wil.

Je kind kan vaak goed aangeven wat het voelt en dan is het jouw taak om samen met het kind te kijken naar wat wijs is om te doen. Zo kun je als je boos bent heel hard gaan schreeuwen, maar daar worden anderen meestal niet erg helpend van. Je zou ook rustig kunnen worden en dan om hulp vragen of vertellen wat jij graag zou willen. Veel meer kans dat het een volgende keer meer gaat zoals jij wilt.

Hoe je reageert op een gevoel is vaak ook een gewoonte. Ik kan je geen vast recept geven wat je moet doen, want ieder kind is anders, net als iedere ouder en elk gezin als geheel. Mocht jij merken dat omgaan met emoties nu niet altijd goed gaat, kijk dan eens naar de gewoontes die erin geslopen zijn. Hoe reageert je kind meestal en jij of anderen in je gezin. Welke kleine verandering zou  je kunnen maken waardoor het beter gaat?

Ik zal je een voorbeeld geven. Een hele tijd geleden ontmoette ik een gezin wat elke avond aan tafel boze gezichten en een hoop gedoe hadden. Toen ik vroeg hoe dat begon was het altijd met dezelfde vraag. Mijn voorstel om die vraag niet meer te stellen gaf een hoop rust. Het was weer ontspannen en gezellig tijdens het eten.

Misschien roept dit vragen bij je op. Voel je welkom om een keer een afspraak te maken, dan denk ik met je mee. Wist je trouwens al dat ik ook op de Halse dag sta op zondagmiddag 1 september 2024 in de Dorpstraat in Halle. Ook hier ben ik er om vragen te beantwoorden. Kinderen kunnen wat leuks maken aan de kraam en je krijgt een oefening cadeau over het omgaan met gevoelens.

 

Warme groet,

 

Dieneke

omgaan met gevoelens